Przekąski z gąski 2022 – ogólnopolski konkurs kulinarny
Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina - na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu.
Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych obiektów gastronomicznych z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz stanowiący załącznik do niniejszego Regulaminu należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 21 października 2022 r. W dniu konkursu, tj. 24 października 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 11.00 – 13.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Restauracji STARA OSADA w Wiórku przy ul. Poznańskiej 30. Miejsce wydarzenia jest nieprzypadkowe, bowiem Stara Osada jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a jej goście raczą się wyśmienitymi daniami, także z gęsiny.
Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na miejscu jeszcze tego samego dnia.
Wszyscy uczestnicy Konkursu zarówno z terenu powiatu poznańskiego jak i spoza, za poddane do oceny przekąski ubiegają się o:
Grand Prix – nagroda pieniężna w wysokości 1.000 złotych, I, II, III miejsce oraz Wyróżnienia.
Laureaci otrzymają również upominki od Powiatu Poznańskiego, Instytut Skrzynki oraz vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się także o wyróżnienia - certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Przekąski z Gąski”.
Uczestnicy mogą zgłosić max. 5 przekąsek, mogą to być np.:
tatar/okrasa z gęsiny
pasztet z gęsiny
wątróbka gęsia
gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki
kiełbasa z gęsiny
półgęsek
carpaccio z gęsiny
pierogi z gęsiną
kanapki z gęsiną.
Regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronach internetowych organizatora.
Konkurs organizowany są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!